perjantai 13. toukokuuta 2011

kiukkuvimmun pieni avautuminen

klik

STAGESTA JA TEKSTITAIDONVASTAUKSISTA
pienimuotoinen manifesti luovuuden tappamista vastaan

En edes tiedä kummasta aloittaa, kun kumpikin aihe saa veren kuahaaamaan (parhaat ja sivistyneimmät lukijat tunnistaa edellisestä sanasta viittauksen erääseen loistavaan lastenleffaan) niin äkkiä ettei mitään rajaa. Ehkä aloitan kuitenkin tekstitaidonvastauksista ja puran vihani edellämainittua tosi-tv formaattia kohtaan myöhemmin.

Ei tekstitaidonvastauksissa sinäänsä mitään vikaa ole. Ei kirjakielessäkään sinääsä mitään vikaa ole, mutta kyllä siinä hajoaa pienen Vimmun pää, kun aletaan luettelemaan sanoja joita ei saa käyttää. Slangisanojen ja puhekielisyyksien käyttökiellon nyt vielä ymmärtää, muttakun aletaan kieltämään jokaisen -lla loppuisen sanan käyttäminen syystä jonka kohta mainitsen, en enää jaksa edes yrittää ymmärtää.

3. Karta vanhahtavia, ruotsin mallin mukaisia ilmauksia
Kirjallisia ja hieman juhlallisia ilmauksia ovat adessiivimuotoiset "asiantuntemuksella", "ilolla", "kaipauksella", "kunnioituksella", "varauksella, "varmuudella". Niiden mallina ovat Ruotsin med glädje -tyyppiset rakenteet.

MINUN MIELESTÄNI tällaisia sääntöjä kehittäessä on jo haluttu tarkoituksella vittuilla meille mukaville, kaikinpuolin ihanille kuuliaisille Suomen kansalaisille. Miksi en saisi kirjoittaa tekstitaidonvataukseeni mielipidettäni sanan "mielestäni" perään. Ymmärrän toki, että itseään ei pidä liiaksi korostaa, mutta mikäli kahden ja puolen sivun tekstitaidonvastauksessa, jonka tehtävänannossa pyydetään arvioimaan pohjatekstiä, on kerran sana mielestäni niin tarviiko siitä tehdä kauheaa numeroa. Ei voi ymmärtää.

Miten kukaan voi ylipäätään kuvitella, että yhdelläkään lukiolaisella, tai yhdelläkään tämän maan kansalaisella olisi aikaa (ja halua) opetella ulkoa tuhat ja yksi erilaista sanaa, joita ei saa mainita asiatekstissä. Ja mikäli asiatyylillä kirjoittamista harjoitellaan elämää varten niin miten kukaan voi kuvitella, että se ihminen, joka tulevaisuudessa mahdollisesti lukee kirjottamiamme asiatekstejä, kokisi tippaakaan häiritseväksi sanan "asiantuntemuksella" käytön. Nyt jotain rajaa tähän.

Vaadin yleisesti tässä, pienen blogini kirjotuksessa, että turhat paskasäännöt poistetaan nuorten luovuuden säästämiseksi. Paskasäännöt kun muuten tuppaavat iskostumaan mieleen, niin että pian emme muutoin osaa kirjottaakaan kun tiukan asiallisesti. Vaadin vapauttaa kirjoittaa juuri niinkuin haluaa! Ödlösflöfkfösdlfdksf öldsf! Näin olkoon.

Noniin, vihdoin pääsen avaamaan suuni Stagesta. Nyt seuraa katkeransekaista raivoa ja ärsyyntynyttä kitinää.

Formaattina stage kuulosti alkujaan mahtavalta! Mikä olisi sen hienompaa, kuin näyttää nuorten osaamista televisiossa, kuvata kun he täysin itsenäisesti kyhäävät kasaan musikaalin. Olin innoissani.

Tietysti tästäkin oli pakko loppujenlopuksi tehdä pelkästään luovuutta tappavaa shaibaa. Ensinnäkin, miltä kohdin nuoret ovat tehneet musikaalinsa täysin itsenäisesti? Heillä on ammattitaitoinen bändi soittamassa, heillä on näyttelijöitä ohjaamassa, heillä on kaikki se apu, mitä heille voidaan antaa. Käsikirjoitus lieneekin ainut osa, joka on kokonaan nuorten itse tekemää? Säälin Stagen hampaisiin joutuneita nuoria yhtäaikaa kun he ärsyttävät minua suunnattomasti.

Järkyttävää on myös se, että edes sävellykset eivät ole uusia, vaan vanhoja biisejä sanoitetaan uudelleen, jos sitäkään. Tietenkin ohjelman  aikataulut ovat tiukkoja ja aikaa kaiken tekemiselle ei ole, mutta jos tästä on todella kyse niin miksi sitä aikaa ei ole voitu järjestää, kun koko ohjelmasta olisi omien sävellyksien avulla saatu pirun paljon tasokkaampaa katseltavaa! Siinä olisi oikeasti voitu näyttää sitä nuorten osaamista, mitä Stagesta puhuttaessa muutenkin niin kovasti hypetetään.

Eniten minua kuitenkin ehkä alkoi ärsyttämään Stagen viimeisimmässä jaksossa se, että kouluille oli määrätty aihe. Heidät oli määrätty tekemään komediaa. Mitäpaskaa? Missä on tila luovuudelle? Mitä jos joku koulu haluaisi tehdä draamamusikaalin, onko heidät todella pakko pistää ymppäämään johonkin väliin väkinäinen komediakohtaus, ihan vaan etteivät tippuisi kisasta? Koko musikaalin idea saattaa muuttua tällaisen turhan paskakohtauksen takia, ja kohtaus saattaa jopa pilata hyvän draaman tai tragedian. Ärsyttävää.

Toistan vaatimukseni lähes samanlaisena. Vaadin että nuoret saavat toteuttaa luovuuttaan vapaammin. Vaikka ymmärrän tietenkin, että kyseiset nuoret ovat suostuneet formaattiin mukaan ja alistuneet näin suurempien voimien tahdon alle blaablaablaa, muita tottelemaan. Vaadin kuitenkin että Stagen ylistäminen nuorten osaamisen näyttämisen takia lopetetaan. Nuoret osaavat todellisuudessa pirun paljon enemmän!

4 kommenttia :

 1. Tekstitaidon vastaukset ovat kyllä välillä täynnä ärsyttäviä natsisääntöjä. Itsellänikin into minkäänlaiseen kirjoittamiseen kuolee näiden mukana.

  Stagea en ole katsonut, mutta en ole ainakaan kehuja ko. sarjasta kuullut. Kuulostaahan tuo aika huonosti toteutetulta idealta.

  VastaaPoista
 2. Juurikin näin! Inhottaa kirjottaa kun jokainen sana on jotenkinpäin vääränlainen eikä sitä saisi tekstitaidonvastaukseen laittaa. Ja stagessa nimenomaan hyvä idea, mutta paska toteutus :<

  VastaaPoista
 3. SAMAA MIELTÄ! Vitun tekstitaidonvastaukset, EI VOI OLLA NIIN TARKKAA!

  VastaaPoista