perjantai 11. marraskuuta 2011

Kuntaliitos hämeenlinna lammi ja kouluruoka

Mä istun koulussa ja mietin, miksi kouluruoka on pahaa. Onko ongelma meidän ihanien oppilaiden asenteessa, vai ihan oikeasti siinä mössössä mitä meille yritetään tyrkyttää? Enkä nyt väitä, etteikö meidänkin yläkoulussa ja lukiossa olisi satunnaisesti hyvää ruokaa (lue: pinaattilettuja), mutta suurinosa vaan sattuu olemaan nykyisin tasoa "kyllähän tää alas menee, mutta mielummin söisin pelkkiä hedelmiä".


Hämeenlinna. Yksi sana riittää vastaukseksi kouluruuan aika huimasti laskeneeseen tasoon. Siis näin ainakin valtaosan koulumme oppilaista mielestä. Kuntaliitos astui voimaan vuoden 2009 alussa, eli pian kolme vuotta sitten. Tästä alkoi... no asioiden paskuustason huima nousu. En ole perehtynyt asiaan syvällisemmin, mutta omasta henkilökohtaisesta näkökulmastani mikään ei ole ainakaan parantunut suurhämeenlinnaan liittymisen myötä. Opettajille on satanut paskaa niskaan jatkuvalla syötöllä, milloin lomautuksien (joilla tosin oli vaikutusta myös lukion oppilaiden koulunkäyntiin ja koulumenestykseen..), milloin maksuttoman kouluruokailun loppumisen ja milloin minkäkin muodossa.

Kantakaupungin asukkaat eivät taida edes tietää, kuinka paljon paremmin asiat voisivat olla, toisin kuin me ex-lammilaiset, jotka olemme joskus asuneet oikeasti ihan hyvässä kunnanpahasessa. Eihän Lammi käsittääkseni mikään varakas kunta ollut, päinvastoin, mutta Hämeenlinnaan liittymisestä on tästä seikasta huolimatta ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Hämeenlinnalaisten tietoisuuteen Lammin olot eivät juurikaan ole päässeet, osakseen siitä syystä, että Hämeen Sanomien toimitus on (tai ainakin oli esimerkiksi vuosi sitten, tiedä sitten nykyisestä tilanteesta) mitä ilmeisimmin ottanut asiakseen pimittää lukijoiltaan asioiden oikean tilan. Esimerkiksi isäni, Lammin lukion matematiikan lehtori, oli noin vuosi sitten hyvinkin tuohtunut syystä että Hämeen Sanomat maalailivat sateenkaaria kaiken paskan päälle ja yrittivät antaa Hämeenlinnasta täydellisen mielikuvan. Lukijapalautteita ei otettu huomioon, eikä Lammin lukion opettajien mielipidekirjoituksia julkaistu. Way to go Hämeenlinna eh?

Kyllähän siitä suurhämeenlinnaan liittymisestä äänestettiinkin. Useasti. Mutta niin vain joku ääliö sai tahtonsa läpi ja se oli sitten adios pienelle Lammille, tervetuloa Hämeenlinna. Mielestäni on enemmän tai vähemmän väärin pistää pystyyn äänestys toisensa jälkeen asiasta, jota koskeva äänestystulos on jatkuvasti kielteinen. Mutta toimiihan se näinkin, kun riittävästi inttää niin tahtonsa saa ilmeisesti läpi. Myös kunnanvaltuustossa.

Tarina. Olipa kerran iloinen ryhmä lukiolaisia liikuntatunnilla luistelemassa. Rankan tunnin jälkeen iloinen ryhmä lähti vyörymään kohti liikuntahallia, jonka pukeutumistiloissa jokaisen oppilaan vaihtovaatteet, koulutavarat sekä kengät olivat. Ovea avatessa oppilaita kohtasi este. Ovi oli lukossa ja oppilaat sen väärällä puolella pakkasessa. Opettajat alkoivat soitella sinnetänne ja selvittää tilannetta. Seisoskelimme pihalla lähes tunnin odottaen Hämeenlinnalta toimintaa, tiedostaen että sillävälin Hämeenkoskella tai Tuuloksessa asuvien oppilaiden viimeiset bussit lähtivät kohti kotikuntaa.

Edellä oleva on hieno esimerkki Hämeenlinnan valtavasta halusta kontrolloida kaikkea. Jos Lammille rakennetaan liikuntahalli, niin miksi antaa lammilaisille avainta halliin, kun vaihtoehtona on lukita ja avata ovet tiettyihin kellonaikoihin Hämeenlinnasta käsin? Varsinkin kun sovituista kellonajoista ei ilmeisesti kyetä edes pitämään kiinni, vaan opiskelijaparat, isänmaan toivot, yritetään syväjäädyttäää talvipakkaseen.

Takaisin alkuperäiseen aiheeseen, kouluruokaan. Mielipiteet ruuastahan ovat puhtaasti subjektiivisia. Ehkä kouluruuan taso on jonkun mielestä jopa parantunut kuntaliitoksen takia. Mutta yleisesti asiat eivät ole parantuneet enkä usko, että monikaan alkaisi väittämään vastaan tässä asiassa. Luisteluepisodin jälkeen perustetulla Vihaamme Hämeenlinnaa facebook organisaatiolla on 119 tykkäystä lammilaisten (pitkälti nuorten) toimesta. Kaupunkinahan Hämeenlinna on oikeastaan hyvinkin kaunis.. muttaniin. Siihen se sitten jääkin. Lammi takaisin ja Hämeenlinna pois kiitos.

Tahdoin vain avautua teille asiasta. Aamen.

2 kommenttia :