tiistai 10. tammikuuta 2012

lupauksista ja muutoksista

Vuoden alku on siitä ahdistavaa aikaa, että ihmisen pitäisi lunastaa lupauksensa. Uusi alku 2012 on vihdoin tullut. Kesäkuussa voi jo rauhassa heittää pyyhkeen kehään ja todeta, ettei muutosta tapahtunut sen paremmin tänä vuonna kuin edellisenäkään. Loput vuodesta on helppo ottaa rennosti, kun lupaa itselleen ryhdistäytyvänsä ensi vuonna. Uusi alku 2013.

Vuoden vaihde on selkeä merkki siitä, että aika on kulunut. Vuosi on hyvän ja optimaalisen mittainen ajanjakso, joten vuoden välein on luonnollista tehdä lupauksia tulevasta ja muistella mennyttä. Uudenkuukaudenlupausten teko ei kuulosta lainkaan niin järkeenkäyvältä kuin uudenvuodenlupaukset kuulostavat.

En kuitenkaan ymmärrä uudenvuodenlupauksia. Ainakaan ihan täysin.

Kuvitellaan, että ihminen ei ole tyytyväinen elämäänsä. Ihminen kokee olevansa liian laiska ja polttavansa liikaa tupakkaa. Miksi tupakoinnin lopettamiseen vaaditaan uusi vuosi? Muutosten aika kuuluisi olla aina, kun ihminen kokee tarvitsevansa muutosta. Uskallan muutenkin epäillä, että vuoden alussa tehtyjen lupausten onnistumisprosentti ei ole sen suurempi, kuin muidenkaan lupausten.

Tärkeintä lupauksissa on motivaatio. Motivaatio on se pieni tekijä, joka erottaa tyhjät lupaukset niistä, joita ihminen alkaa oikeasti tavoitella. Toinen tärkeä asia on päätös onnistua. Ihminen kykenee yllättämään itsensäkin, kunhan uskaltaa päättää muuttaa asioita. Todella päättää, että tällä kertaa lupaus ei jää ainoastaan lupaukseksi. Kuten niin moni muukin asia, tämä kaikki lähtee sisältäpäin. Näin ainakin minun mielestäni. Tiedä sitten.

En jotenkin koe, että tämä teksti vastaa mitenkään sitä tekstiä, mikä mulla oli alussa mielessä, mutta pointti tulee mahdollisesti selväksi. Itsehän en koe, että mun elämässä olisi niin paljoa muuttamisen varaa, että tahtoisin edes tehdä pitäviä päätöksiä muutoksesta vuodelle 2012. Toivon, että vuosi tuo mukanaan juuri niitä muutoksia kun haluaa tuoda. Vaihtelun vuoksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti