keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Atopiasta


Kesä kaksituhattayksitoista ja punaiset pandasilmänympärykset. Melko tarkalleen vuosi sitten keväällä mun kasvot ja keho sekosi. Silmäluomet alkoivat kuivua niin pahasti, että iho kuoriutui irti ohuina lastuina ja kaiken tämän (sekä pakkomielteisen raapimisen) takia olin koko tyttö aivan ruvella, verellä, arkana, laikukas ja ihoni hilseili pois. Syy miksi otan tämän, atooppisen ekseeman, nyt paremmin esille, on se, että tänään ja eilen olen (jälleen) herännyt silmät turvonneina, punaisina ja kuivina. Ilmeisesti tällä on jotain tekemistä kevään kanssa, mutta ihmettelen suuresti mitä, yleensä kuin atopia tuppaa riehaantuvan talvisin ja rauhoittuvan keväällä.

Mulla on aina ollut hieman atooppinen iho. Talvisin on kulunut muutamia purkkeja perusvoidetta, mutta kesäisin oon pärjännyt joskus jopa kokonaan ilman sitä. Viime keväänä koko keho tuntui kääntyvän mua vastaan ja olin aivan pulassa. Yritin pelastaa itseäni hydrokortisonilla, bepanthenilla, perusvoiteella ja varmaan valtaosalla apteekin silmänympärysiholle tarkoitetuista voiteista. Mikään ei auttanut, joskin toiset voiteet helpotti oloa hetkellisesti. Oikeastaan olin loppukesästä jo melko tottunut  siihen ettei silmiä meinannut saada aamuisin auki ja kasvot oli enemmän tai vähemmän kammottavassa kunnossa ympärivuorokautisesti.

Lopulta äiti passitti mut (kyllä mä varmaan itsekin halusin) paikalliseen terveyskeskukseen kitisemään asiasta. Kävin sielä kerran, sain diagnoosin atooppinen ekseema ja hydrokortisonireseptin. Rasvaus ei auttanut ja menin kitisemään eri lääkärille. Sain lisää reseptejä ja lähetteen ihotautilääkärille. Ihotautilääkäri totesi loppukesästä että olen pahasti atooppinen. Sain kasan reseptejä, atopiasta kertovia lehtisiä ja yhden oikeasti toimivan rasvan.

Protopic on rasva, joka vaikuttaa immuunijärjestelmään ja sitä kautta auttaa atooppisen ekseeman oireisiin. Atopian kun sanotaan johtuvan jonkinlaisesta immuunijärjestelmän häiriöstä. Oikeastaan atopian tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta sitä on kuvailtu muunmuassa sanomalla, että atoopikon keho reagoi allergisesti omaa ihoa vastaan.


En enää tässä kohtaa ole ihan varma, mikä tän tekstin perimmäinen idea oli. Ehkä tahdoin vain jakaa kokemuksiani ja kertoa, että kannattaa oikeasti mennä lääkärin puheille, jos iho-ongelmat vaivaa. Atopia voi olla oikeasti todella raskas ja inhottava vaiva, joka ei tahdo hellittää vaikka ihoaan hoitaa kaikilla tietämillään tavoilla. Mutta oikeat rasvat toimii kuin taika, suosittelen suuresti.

Lisäksi tahdon palata vielä tekstin alkuun ja ihmetykseeni siitä, miten atopiani voi taas puhjeta keväällä. Googlasin atopia+kevät ja löysin satajayksi hakutulosta siitä, kuinka ihanaa on, että kevään tullen iho-ongelmat hellittävät eikä tarvitse enää lotrata rasvan kanssa. Kyllä minunkin talvisin tyypilliset kuivat läikkäni ovat jokseenkin vähentyneet (ehkä), mutta niiden tilalle ovat pikkuhiljaa palaamassa viime kesältä tutut ärsyyntyneet kuivat alueet.

Onko kenelläkään omia kokemuksia atopiasta, tai kenties tietoa siitä, mikä voisi aiheuttaa tämän pirkuleen keväisen kuivumisryöpyn.

22 kommenttia :

 1. mulla ainakin vaikuttaa tosi paljon keväisin just noi kaikenmaailman siitepölyt ! mutta en tiiä sitten että miten se tommosii iho-ongelmiin vaikuttaa että liittyykö ne ollenkaan toisiinsa :-D mutta ei sitä ikinä tiiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi ne hyvin liittyäkin ja mietin tätä tyyliin ensimmäisenä! :D kuitenkin jotenkin tuntuu oudolta ajatella, että siitepöly aiheuttas allergiaoiretta koko kevään ja kesän ajan, en kuitenkaan oo monelle eri kasville allerginen vaan vaan muutamille. mutta voi ne kyllä hyvin vaikuttaa!

   Poista
 2. mie luulen taas et se on katupöly, kaikki paska maasta lentää muuten jo herkälle iholle ja kulkeutuu kaikkialle! Miulekin kevät on kans pahaa aikaa nimitäin (juuri kortisoonia hinkkasin tuosa). Tää on vaan miun oma tulkinta, mut näin luulen, semmonen homma mikä on miuta joskus auttanut, on valohoito. Törkeen kallista ja vaikee päästä, mutta mikä helpotus! Jos käy semmosessa kunnallisella, saa vissiin takautuvasti kelakorvauksia. Miut olis vuos sitten laitettu johonkin semmoseen et olisin käynyt 5krt viikossa 3 viikon ajan(musitaakseni) mut kerta makso sen 10€ + 50 kilsan matkat, niin jäi käymättä. Kerran kävin ja sekin autto. Lapsena kävin yhden talven kokonaan:) t.atoopikko (saiko tästä mitään tolkkua, oon tosi väsynyt)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oho kiitos tästä! toi katupöly kuulostaa oikeesti aika loogiselta syyltä, ei ollut tullu mulle mieleen! ja valohoito kuulostaa myös siltä että sitä voisi harkita, jos tässä jossain lähialueilla ois mahdollista päästä semmoiseen. kiitos hei hirmuisesti!

   Poista
 3. Mulla puhkesi rippikoulukesänä yllättäen vaan. Vaihtelevasti elelee, en oo oikeen löytänyt mitään logiikkaa. Tänä talvena on tosin pahentunut. Protopic pelastaa kyllä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hemmetti, ehkä se vaan on niin että aina ei oo ees löydettävissä mitään logiikkaa... harmi sinääsä

   Poista
 4. Minulla on ollut atopia kooooko elämän :( Se puhkeaa aina alkukesästä tai loppukeväästä. Ainakin leppä kun alkaa kukkimaan, tai koivu, niin olen kuin kuollut ): Miullakin silmät turpoaa ja tuntuu, että silmäluomet hilseilee pois. Sama naamassa ylipäätään. Se on ihan hirveää, koska se kipu on ihan jäätävä. Jos laitan hydrokortisonia niin se vain pahenee. Kesti 14 vuotta löytää mun iholle oikea rasva, ja se oikea rasva onkin oikeasti käsirasva : ( Oi tyttönen tunnen tuskasi! Pelkään kevättä ja kesää aina suunnattomasti ja se on minulle vain tuskan aikaa D: Tänä vuonna muhun on valettu uskoa, että ehkä oireet helpottaisi hieman. Toivon että niin tosiaan olisi...Käytän muuten homeopaattisia lääkkeitä, ne toimii oikein perfecto!
  Kesää odotellessa, toivokaamme että kumpikin meistä voi herätä aamuisin ilman, että silmien avaaminen tuottaa vaikeuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homeopaattiset lääkkeet kuulostaa jännittäviltä! Ja joo toivossa on hyvä elää! Otan osaa että sullakin on noin kurjaa atopian kanssa, tunnen tuskasi (ainakin osan siitä varmasti) Toivotaan myös että sulla helpottaa nyt tänä kesänä! Peukut pystyssä hei!

   Poista
 5. Kesäsin/keväisin se saattaa olla just se katupöly tai siitepölyt. Kuitenkin moni eri kasvi kukkii eri aikaan, jotkut ihan myöhäänkin kesällä. Mulla ainakin on koko kevään ja kesän aina ihan kauheaa, koska olen allerginen juuri sellaisille mitkä kukkii silleen, että kun yhden kasvin siitepölykausi loppu niin toinen alkaa, ikuinen tuska! Ja sitten on tietysti se kuiva talvi kun sitä rasvaa menee ihan jumalattomasti! Mutta se on just se oikea rasva mikä helpottaa ja auttaa eniten! Hmm, en tiedä kuinka paljon sulla auttais, mutta ootkos koskaan kuullut suolahoidoista? Enmuista kuinka kallista on, mutta mulla auttaa ihan huimasti. On se vähän ehkä kivuliasta istua huoneessa täynnä suolaa, mutta se kyllä rauhoittaa oireita ihanasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooh, ehkä se tosiaan johtuu siitä pölystä (niin katu- kuin siitepölystäkin siis)...

   Itseasiassa äiti just tänään mainitsi mulle noista suolahoidoista, kun se oli käynyt joskus sellaisessa ja sano että sen lieviin iho-oireisiin autto kun taika! Tiedän yhden paikankin, missä semmoiseen voisi päästä, joten pistän todellakin harkintaan tän! Kiitos hirmuisesti!

   Poista
 6. Ihanku olisit kirjottanu minun ihosta. Pääsiäisloma 2010 ja aivan kaikki samat silmäluomihässäkät ja ihontippuilut. Veikkailisin minäkin jotain siitepölyyn liittyvää syyksi, kumminkin täällä ainakin silmät ja nenä vuotaa aina keväisin ja hedelmät melkein kaikki syöntikiellossa koska ristiinallergisoivat näitten siitepölyjen kanssa. Hyh. Mutta ai että on ehkä maailman onnellisin tunne kun löytää rasvan joka toimii itelle !
  Toivotaaaaaan ettei mene huonommaksi sinullakaan c::

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan todellakin! Kiva (en tiedä onko oikein sanoa näin, tuntuu vähän hassulta :D) että en oo ihan yksin tän kanssa! Ehkä se on vaan pakko pikkuhiljaa uskoa noihin siitepölyihin. Muttakun itse en ole esim koivulle allerginen ollenkaan. ja koivullahan just on pirusti noita ristiallergioita. mutta ehkä ne kaikenmaailman muut timoteit ja mitäliekään vaan allergisoi mua kesäisin. tiedä noista.

   Poista
 7. täällä yks atoopikko kans, ja en kyllä keväälle keksi mitään selitystä kun itellä se tuntuu olevan ihan ympärivuotista ja ehkä just kesäks helpottaa.. mutta ainakin toi valohoito on mahdollista hämeenlinnassa, mulle ainakin sitä suositeltiin ihotautilääkärillä joskus kaks vuotta sitten mutta ois tullu kalliiks bussilla matkustaminen 3kertaa viikossa hämeenlinnaan, ehkä sitte ku on oma auto niin vois harkita asiaa uudelleen kun tosiaan pitäis auttaa hurjasti. syksyllä alotin ihan kokeeks hurjan nesteenjuonnin, kun oli nesteen juonti aika vähästä ja joku 1 litra päivässäkin autto ihoon aika huomattavasti. atooppinen iho on kyllä einiinkiva juttu, ja kun tuntuu ettei sitä koskaan saa kokonaan pois kun noiden rasvojenkin kanssa joutuu kokoajan säätämään ja sekin auttaa vaan hetkittäin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyl ihan totta että noiden rasvojen kanssa saa kokoajan olla ihan varpaillaan. Ei saa hetken rauhaa kun pitää miettiä että mitä rasvaa nyt pitää laittaa mihinkin kohtaan ihoa ja kuinka paljon ja voi sitä tuskaa jos iho pääsee jostain ihme oikusta johtuen repsahtamaan ja kuivumaan liikaa, sitä ei meinaa saada kuntoon taas niin millään!

   Ehkä tota valohoitoa pitäisi oikeasti kokeilla joskus jos on rahaa aikaa, kerta kaikki sanoo sen olevan niin hirmuisan tehokasta!

   Muttahei toivotaan että kesä tuo helpostusta sullekin ja jaksamista rasvailun ja kuivumistuskailun parissa :D

   Poista
 8. Niin monta loistavaa neuvoa jo tullut, joten en tiä kuin tarpeellinen tämä on: mun kamala kutiava lievästi atooppinen ihottuma lähti, kun aloin käyttää leivän päällä rypsiöljyä tavallisten levitteiden sijaan..... :3 mutta toivottavasti sulla menee pian ohi!

  Voi, blogiasi on ihana lukea: raikasta ja spontaania tekstiä! Kiitokset! :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset sinulle! Kiva kuulla että tykkäät :)

   Rypsiöljy leivän päällä kuulostaa jokseenkin häiritsevän makuiselta mutta kokeilemisen arvoiselta idealta! Kiitos siitäkin

   Poista
 9. Vähänkö sä ja Arttu ootte söpöjä! :--)

  VastaaPoista
 10. ihanan onnellisen näköinen pariskunta!=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan ei olla pariskunta, mutta iloisia senkin edestä kyllä! :) Kiitos

   Poista
 11. mulla on kans aina ollu ihan hirvee atopia! :D parhaiten on toiminu bemetson -K, elidel ja silmäluomiin laitan ceridalia eli samantapasta öljyy ku babyoil ja se on kyllä auttanu iha sikana! ennen käytin silmäluomiin jotain paksua perusvoidetta mut ne on iha shittejä ja mulla oli 24/7 silmät iha turvoksis.. onneks löysin ceridalin!

  ja toinen juttu eli solarium! mulle ainakin auttanu toosi paljon eikä se hirveesti maksakkaa :p

  VastaaPoista
 12. enpä oo kuullut mistään noista rasvoista, mutta täytynee joskus testata, jos tulee tarvetta! kiitos! jännä miten paljo äkkiä löytyi ihan lammiltakin atoopikkoja :D

  solarium kuulostaa aika villiltä, mutta saa nähdä tuleeko sitä vielä joku päivä kokeiltua :o

  VastaaPoista