maanantai 4. helmikuuta 2013

Kulinaristinen ihmeteko: uunilohta ja -kasviksia

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei simppelissä ruuassa ole mitään vikaa. Päinvastoin. Välillä yksinkertainen ateria voi olla melkein järjettömän hyvää. En minä mikään superkokki ole, mutta tänään ainakin nautittiin Artun kanssa niin maittavaa ruokaa, että mun on pakko jakaa se täälläkin.

uunilohta ja -kasviksia
kahdelle hengelle

tarvitset: 
n.250g lohta
kesäkurpitsan
3 isohkoa perunaa
paprikan
ison porkkanan
punasipulin
vähän voita

maustamiseen (esimerkiksi näitä):
valkosipulin kynnen
oliiviöljyä
cajun-mausteseosta
yrttisuolaa
suolaa
oreganoa
mustapippuria
sitruunan mehua


Voitele kalan astia. Pilko kasvikset ja vihannekset. Me aseteltiin kalan alle ja ympärille porkkanat, paprikat (jäi vähän kuvasta) ja sipulit. Kukkakaalit ja perunat joutui uunipellille tilanpuutteen takia. Voi kaiken laittaa samaan läjäänkin, tuskin vaikuttaa lopputulokseen suuntaan tai toiseen.

Pilko valkosipuli pieneksi silpuksi. Laita leikkuulaudalle (valkosipulisilpun päälle) loraus oliiviöljyä ja heittele mausteet hässäkän seuraksi. Sekoita kaikki edellämainitut toisiinsa. Nosta maustemössö kalan päälle (nahattomalle puolelle). Hiero mössöä kalaan ja lisää mausteita, mikäli se näyttää tarpeelliselta.

Asettele kala nahkapuoli ylöspäin kasvisten keskelle.


Laita koko komeus 225 asteisen uunin keskitasolle. Noin 15 minuutin kuluttua lohen nahan pitäisi lähteä helposti irti (joten ota se irti). Laita kalan päälle hieman öljyä ja suolaa. Nosta peltiä ylemmälle tasolle ja laita uunin grillivastus päälle (mikäli sellaisen omistat).

10-15 minuutin päästä kala on kypsää. Me jouduttiin laittamaan perunat vielä hetkeksi uuniin kalan poistamisen jälkeen, mutta jokainen osaa varmaan kokeilla perunoidensa kypsyyden itsekin.

Pirskota kalan päälle sitruunanmehua. Nauti.


Yksinkertaista ja hyvää. Maustamiseen varmaan sopii sata ja yksi muutakin maustetta. Me tehtiin niin, että kävin koko maustekaapin sisällön läpi, lukien maustepussien kyljestä mikä sopii kalan kanssa. Otin kyseiset mausteet sivuun ja valitsin sattumanvaraisesti, mitä käytin.

Sitruunapippuri olisi esimerkiksi ollut vallan mainio valinta, jos sitä olisi löytynyt. Kokonaiset sitruunalohkot olisi myös sopineet kaiken hässäkän sekaan ja kalan viekkuun uuniin.

Pirun hyvää perusruokaa, vaikkakin hieman yli meidän ruokabudjetin. Säästellään sitten makaronilaatikkopäivänä.

Jälkkäriksi kaupan runebergin torttu. Tahtoisin leipoa itse, mutta Arttu ei tykkää runebergin tortuista ja en itse jaksa syödä useaa, joten ehkä parempi tällä kertaa tyytyä valmisversioihin. 

6 kommenttia :

  1. Hahahaa ite just syön makaroni-jauheliha sekotusta :DD MUTTA huomen on palkkapäivä ja olinki ajatellu seuraavaks ostaa lohta. Täytyy kokeilla tätä sun systeemii, kuulosti erittäin hyvältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei makaronijauhelihamössössäkään mitään vikaa mun mielestä ole :D Itseasiassa joskus sekin voi maistua ihan parhaalta. Silloin kun sattuu tekemään juuri sitä mieli.

      Kokeile ihmeessä! Maustamisohjeita ei tosiaan kannata ottaa liian vakavasti, en ole mikään mausteguru :D

      Poista
  2. Mulla olisi sulle haaste mun blogissa, tai jos et tykkää tehdä haasteita niin ota tämä vaan tunnustuksena sun blogin hienoudesta! :)
    http://glittertrashmachine.blogspot.fi/2013/02/haasteita-ja-tunnustuksia.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos! Tykkään tehdä haasteita kun sille päälle satun, mutta olen tavattoman laiska tekemään niitä (koska aika harvoin loppujenlopuksi satun haaste-tuulelle), mutta ehdottomasti teen tämän jos vain muistan! :) Kiitos vielä!

      Poista
  3. Paljon teidän ruokabudjetti on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 3 euroa per henkilö per päivä. Eli yhteensä 6 euroa päivälle. Laitetaan ruokatilille 200 euroa kuukaudeksi, joten siellä on aina ~20e "ylimääräistä", mutta äkkiä sekin (ja vähän enemmän) menee johonkin margariiniin ja voihin.

      Poista