tiistai 19. helmikuuta 2013

Voi Vagabond minkä teit. -- materialismista

Olen materialisti. Tahtomattani. Tänään kävelin sisään kenkäkauppaan, pysähdyin ensimmäisen hyllyn eteen ja löysin neljät ihanat kengät. Koko muu kauppa olisi voinut olla täynnä mitä vain kenkiä, sillä Vagabondit varasivat kaiken tilan silmissäni ja mielessäni.

Mikä on vielä parempaa kuin Vagabondit? Alennusvagabondit tietenkin! Lähdin kenkäkaupasta itku silmäkulmassa ja huulet mutrussa. Miksei mulla koskaan ole rahaa? (Et käy töissä tollo, siinähän vingut. Terveisin se järkevä ääni mun päässä.)Mä en haluaisi olla sellainen ihminen, jonka tarvii jatkuvasti ostaa uusia kenkiä, vaatteita ja koruja pitääkseen itsensä tyytyväisenä. Mä haluaisin kivan vaatekokoelman, josta löytyisi mukavia, laadukkaita ja kauniin omalaatuisia vaatteita joka tilanteeseen. Sellainen vaatekaapin, ettei mun tarvitsisi enää vinkua jokaisen h&m rätin perään. Ei materia mua onnelliseksi tee. Esteettiset asiat tosin voi vaikka tehdäkin.  

Silti en voi mitään sille, että välillä tekee mieli mennä kaupungille ja pistää pankkikortti vinkumaan. Ostaa kaikkea turhaa ja tarpeetonta. Ensimmäisenä iltana uusien vaatteiden kasaa voi katsella ja ne päällä voi keikistellä peilin edessä, seuraavana päivänä vain kaduttaa. Mulla on tällä hetkellä tilillä vähemmän rahaa kuin aikoihin. Materialismi tekee mut ainoastaan surulliseksi. Miksi pitää haluta kaikkea, vaikka ei kuitenkaan voi ostaa mitään? Mun ajatusmaailma tekee mulle enemmän pahaa kuin hyvää. (Ketäpä materialismi toisaalta olisi koskaan suuresti auttanutkaan?)

Miten sitten voisin kasvattaa itseni ulos tavaranpaljoutta ihannoivasta ajatusmaailmastani? Ensimmäisenä pitäisi varmaan lopettaa vaatekaupoissa käyminen ja nettikaupoissa surffailu. Seuraavana lähtisi päiväjärjestyksestäni iso osa seuraamistani blogeista. Ainoa ongelma on mun pään sisällä, jossa joku huutaa mulle tälläkin hetkellä, etten voi tehdä sitä itselleni. Ihan kuin se olisi verrattavissa kuolemantuomioon, tai muuhun oikeasti vakavaan asiaan. 

Maailma on materialistinen, mutta se ei ole mulle mikään hyvä tekosyy. Maailma ei ole se, joka määrittelee millainen minä olen. Minä määrittelen itseni, maailma ainoastaan vaikuttaa kaikkiin määritelmiini salakavalasti.


Toisaalta... Vagabondithan on kuitenkin hyvät kengät. Kyllä ne kestäisi käytössä, jos minä vain jaksaisin katsella niitä. Ja kukapa ei jaksaisi katsella ajattoman kauniita mustia tai ruskeita laadukkaita nahkakenkiä?

(Kuvien kengät eivät muuten kaikki ole samoja, joita kuolasin kaupassa. Kaikki kuvat on otettu Vagabondin nettisivuilta.)

6 kommenttia :

 1. koin tossa taannoin ihan samaa ahdistusta, ja lopetin kuin seinään pinnallisten muotiblogien- ja lehtien lukemisen ja ajan turhan kuluttamisen vaatekaupoissa -> elämänlaatu ja onnellisuus parantui huomattavasti! Vielä kun pääsisi eroon ympärillä pyörivistä pinnallisista bimboista niin kaikki hyvin :---D nykyään on varaa nauttia esim. ruoasta ja kulttuurista! tietenkään en ole luopunut pukeutumisen hienouksista, olen löytänyt kirpparit ja vaatteiden ompelun (; että tosiaan, toivottavasti päädyt yhtä onnellisiin tuloksiin kun minä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella toivon! Mahtavaa, että joku edes on onnistunut tässä! Kulttuuri ja ruoka(<3) kyllä kuulostaa mahtavilta sijoituskohteilta. Tosin ruuasta en ole missään kohti suuremmin tinkinyt, meillä on ihan mukava ruokabudjetti, jonka lasken aina ensimmäisenä pois kuukauden "ylimääräisistä" rahoistani.

   Poista
 2. Onhan se niin että köyhän ei oo varaa ostaa halpaa :--) kyllä mun mielestä voi sijottaa välillä kenkiin tai johonki muuhun laadukkaaseen ilman että tuntee huonoa omatuntoa jos enimmäkseen ostelee vaatteet käytettynä. ei siitä materialismista koskaan eroon pääse mutta ehkä sitä voi oppia hallitsemaan :) mun mielestä tyylikäs pukeutuminen on enemmänki mielikuvituksesta kuin rahasta kiinni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta että ei oo varaa ostaa halpaa! En vaan tiedä tarvitsenko välttämättä uusia kenkiä, vaikka ne ehkä hyvä sijoitus olisikin. Kirppareilla olen vähän huono käymään. Voisit muuten vinkata, jos tiedät jonkun kivan kävelymatkan päässä olevan kirppiksen täältä Oulusta, kun oon tavallisesti käynyt vain satunnaisesti siinä isokadulla olevalla kirpparilla.. Secondhand storessa? Ja viimeinen lause totta myös!

   Poista
 3. AH noi ruskeat kenkulit oli ihanat.

  Mä koen ihan samaa ongelmaa. Mä olen täydellinen vaate-, kenkä- ja koruholisti enkä vain voi itselleni yhtään mitään. Toki kiertelen kirppareita, mutta kalliiden ja turhien vaatteiden ja kenkien ostelusta mun pitäisi luopua D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän siitä kokonaan toki ole pakko luopua (tai no mitäänhän ei ole pakko tehdä...), mutta jos paljon ostelee tavaroita, niin vähentäminenkin säästää jo äkkiä paljon rahaa!

   Ja eikö olekin kauniit kengät...

   Poista