lauantai 8. kesäkuuta 2013

yleissivistyksestä4 kommenttia :

 1. Tosi kiva video vimmuliini <3 Aika moneen asiaan voi sanoa mielipiteensä vaikkei tietäisikään kaikkia faktoja! Helposti luulee, että jos joku huutaa raivoissaan jonkun asian puolesta tai vastaan, että tämä henkilö olisi automaattisesti ekspertti. Useimmista keskusteluista älykäs ihminen pystyy myös erottamaan (vaikkei siis tietäisikään niistä), millä tasolla tämän huutajan tietämys on. Yleissivistys ja "päivän politiikka" - henkiset asiat ja niiden yhteydet tulevat myös pitkälti iän ja kokemuksen myötä. Aika harva kuitenkaan on esim. EU:n tilanteesta lukenut yhtäkään raporttia tai tieteellistä artikkelia :) Silmät ja korvat auki vaan ja vähän rohkeutta aukaista suuta sopivassa tilanteessa. Jos huomaat olevasi mukana keskutelussa, jossa joku päsmäröi ja vittuilee siitä, ettet tiedä kuka on Kreikan pääministeri, voit nojata taaksepäin ja myhäillä salaperäistä hymyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Toki sitä mielipiteensä voi sanoa, mutta itse en tykkää (riippuu tosin paljon asiasta ja seurasta ja muista muuttujista) pälättää ohi suuni jos en asioista ole varma. Joo kyllä joissain tilanteissa on helppoa huomata, minkä verran ihminen on vaahtoamisensa aiheeseen oikeasti perehtynyt.

   Ehkä nuo politiikka-asiatkin tosiaan selkenee kunhan vuosia vähän kertyy ja alkaa tuntua siltä, että asiat oikeasti koskettaa muakin jollain tapaa. Tällä hetkellä kun tuntuu ettei itseä koske juuri muut asiat kuin opintotukikiistelyt (tosin niistäkin tiedän hyvin vähän).

   Olipa kertakaikkisen kiva ja rohkaisevan tuntuinen kommentti, kiitos tästä! :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen aihe ja visuaalisesti miellyttävä video!

  Ymmärrän hyvin tuon turhautumisen politiikan ja talouden kanssa - itselläni oli joskus aivan sama juttu, ja ehkä jossain määrin tietoisesti ajattelin, että näistä asioista en ymmärrä mitään ja se olkoot niin, en jaksa ajatella niitä sen enempää. Kuitenkin jossain vaiheessa tuntui, ettei niiltä enää oikein voi välttyä, ja asiat jäävät väkisinkin mieleen (tai sitten tuttavapiirini on vaan sellainen, että vaalien alla politiikkaa pursuilee joka paikasta ja milloin mitäkin). Tuosta seuraa kyllä kaikenlaista, niinkuin hirveän huono omatunto, jos ei ole tarpeeksi kartalla jostakin tilanteesta...Taloutta on kyllä vielä vaikea ymmärtää vieläkin. Lukiossa noista ei kyllä tarttunut mieleen juuri mitään, melkein kaikki tietämys on tullut myöhemmin sitten ihan elämän ja median seuraamisen myötä.

  Ja ehkä jossain määrin liittyen kysymykseesi - oikeastaan hirveän monesta aiheesta saa kiinnostavan jotenkin oikeassa yhteydessä. Tai sitten, jos pitää lukea tenttiin, mutta päätyykin Wikipediaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Ehkä elämä, media ja ympäröivät ihmiset sekä keskustelut joskus vielä kartuttaa munkin tietämystä. Toisaalta miksipä mun heti 19 vuotiaana pitäisikään tietää jokaisesta aiheesta jotain. Onhan tässä aikaa ottaa selvää ja antaa pienten tiedonmurusten muodostua itsestään isommiksi kokonaiskuviksi.

   Kiva ja hyvä pointti tuo viimeinen. Tosiaan esimerkiksi historia ja yhteiskuntaopin tietyt käsitteet tuntuvat minullekin uppoavan paremmin kun ne liittää filosofiaan ja filosofian niihin.

   Poista