maanantai 4. marraskuuta 2013

Hiljaisuuden retriitti

Lammille, entiseen kotikaupunkiini, saapui kesällä Athos säätiö. Sinne ne tekivät uuden kotinsa ja kaavailivat (kaavailevat?) luostariakin. Googlasin ja luin hiljaisuuden retriitistä. Hiljentymisen ja rauhoittumisen ajasta ja paikasta, ilmeisesti asia on vahvasti kytköksissä Athos säätiöön, joka puolestaan toimii (käsittääkseni) Ortodoksisen kirkon alla.


Hiljaisuuden retriitti herätti enemmän tai vähemmän keskustelua kun vietin kesällä kaksi viikkoa mummoni luona. Uskaltanen paljastaa, että mummolleni metsä on paikka hiljaisuuden retriitille. Rauhoittumisen ja mietiskelyn paikka. Paikka, jossa voi unohtaa asioita ja miettiä mitä haluaa.

Mietin, mikä on minun hiljaisuuden retriittini paikka tai aika? Nykyään koen aamulenkit rauhoittaviksi ja eheyttäviksi. Rauhoittamisen lisäksi ne tosin antavat myös virtaa. Olen viimeaikoina todella oppinut nauttimaan aamulenkkeilystä, vaikka en olisi ikinä uskonut sanovani niin. On ihanaa saada mennä omaa vauhtiaan, kuunnella musiikkia ja kääntyä jokaisesta mutkasta ihan minne haluaa. Aamulenkkeily tuntuu eheyttävältä ja mukavalta, vaikka välillä ärsyttääkin repiä itsensä ylös kahta tuntia ennen kouluun lähtöä.


Usein liitän aamulenkkeihini kauppareissun. En tosin aina. Oikeastaan yksin kaupassa käyminenkin kävi mielessäni, kun pohdin hiljentymisen ja rauhoittumisen hetkiä. Saatan helposti unohtaa ajan ja haahuilla tunnin kaupassa tutkien kaikkea, mitä voisin ostaa ja mistä voisin tehdä ruokaa. Lopulta ehkä ostan vain pari banaania tai sen leikkelepaketin, jota tulin hakemaan. Tietty osa minusta kuitenkin tykkää tutkia saman kaupan samat hyllyt uudelleen ja uudelleen lävitse.

Hassua tajuta, kuinka harvoin kykenee todella rauhoittumaan omassa kodissaan. Kaikki tuntuu usein niin kovin hetkiseltä vaikka istuisi ja katsoisi televisiota tai makoilisi sängyllä. Aina on paljon mietittävää ja jossain mielen perällä lymyää to do -lista. Vähintäänkin facebook pimputtaa puhelimessa tasaisin väliajoin. Kävelyllä sen sijaan saa vain olla, mennä, katsella ympärilleen ja kuunnella musiikkia.

Missä ja millä tavoin te hiljennytte ja rauhoitutte?

Ohessa kuvia viikonlopun halloween juhlista ja pieni sneakpeak pian valmistuvasta vuoden 2014 seinäkalenteristani!

6 kommenttia :

 1. Ite oon huomannu et voin rauhoittua lähes missä vain, jos on kuulokkeet korvalla jotka sulkee muun maailman ympäriltä ja niistä tuuttaa jotain rauhallista electronista musaa, kuten chillstep, liquid step tai joku sellane, deep house jne. Parhautta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi varmasti ihanaa kun on tapa jolla rauhoittaa itseään melkein paikasta ja ajasta riippumatta! Se on kyllä jännä miten musiikkia kuuntelemalla voi jollain tapaa eristää itsensä muusta maailmasta julkisellakin paikalla.

   Poista
 2. Näyttääpä ihanalta tuo sun kalenteri, aiotko painattaa niitä myyntiin asti? :)

  VastaaPoista
 3. Itsellä varmaan arjen keskellä se rauhottumispaikka on bussi. Plussaa on jos bussi on aivan täynnä ja vielä tuntemattomia ihmisiä. Huono juttu tässä on se että en voi sietää jos joudun jakamaan bussimatkani jonkun muun kanssa, kun on vaa niin ihanaa istua yksin ja kuunnella musiikkia tai lukea kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihania juuri tuollaiset arjen ja hälinän keskellä tapahtuvat rauhoittumiset!

   Poista