maanantai 6. huhtikuuta 2020

Taiteen ytimeen




Jos taiteen yrittää määritellä, rikkoo taiteilija määritelmän heti huomenna. Taiteen ytimessä on vapaus. Ehdoton määritteleminen on yhtä mahdotonta kuin turhanpäiväistä. En yritä tarjota määritelmää, vaan raottaa taiteen tekijän suhdetta taiteeseen - yhtä näkökulmaa, siis omaani. Minua ei liikuta mikään niin kuin taiteen ajatteleminen (paitsi ehkä matematiikka).

Taiteen tekeminen on prosessi, jonka ytimessä on idea. Idean ei tarvitse olla konkreettinen, valmis tai pitkälle viety suunnitelma, eikä idean tarvitse olla uniikki. Idealla tarkoitan sitä kipinää, joka saa taiteilijan miettimään “mitä jos,” tai “entä näin.” Toisinaan ehkä vain “miksi?”

Mitä jos yhdistäisin nämä värit? Miltä eri punaisen sävyt näyttäisivät rinnakkain? Miksi silmät ovat pelottavia? Miksi paholaisen tematiikka on pelottavaa? Miltä näyttäisi sata, tuhat tai miljoona eri vihreää vierekkäin? Voisinko vain performanssina haistattaa kaikille vitut?

Voisit - kokeile ihmeessä - tutki lisää! Taide ei ole suoritus, vaikka esimerkiksi maalaaminen voi toisinaan olla hyvin teknistä.

Koska taide syntyy ideasta, on taiteen ytimessä taiteilijan henkilökohtainen intentio. Itse taiteen ei tietenkään tarvitse olla henkilökohtaista - ei sitäkään. Taiteellinen prosessi ennen ideaa on epämääräistä tyhjän tapailua, ehkä pitkiä kävelyitä ja ehkä ahdistunutta seinän tuijottamista. Joskus muistikirjat täyttyvät tulvimaan kysymyksiä, joihin tarttua. Prosessi on herkkä, polveileva ja jokaiselle oma; ei ole mitään kaavaa, ei opetettavaa, joka ei söisi vapautta.

Uskallan väittää, ja olen varmaan väärässä, että taiteesta tunnistaa sen sielun. Sielun ei tarvitse olla itseään suurempi, vaan se voi muodostua vaikka yksinkertaisesta vitutuksesta. Sielulla tarkoitan sitä matkaa, jonka taiteilija on käynyt eksyessään tyhjään, löytäessään kiintopisteen, pyörittyään idean ympärillä ja lopulta sisuunnuttuaan tekemään. Sielu on henkilökohtainen ja vahvasti sidoksissa taiteilijaan.

Taide on jotain, joka kohoaa itsensä yläpuolelle. Voin katsoa kahta identtistä teosta, joista toinen on enemmän taidetta kuin toinen. Vai voinko? Joku toinen taiteilija voi todistaa minut vääräksi, joku on sen varmasti jo tehnytkin.

Se on oikeastaan kaikkein kauneinta taiteessa: taide on vapaata. Jos joku kehtaa väittää, että taiteen tulisi lunastaa oikeutuksensa  - pahoitteluni, olette väärässä. Taide on se sataman laineilla keinuva vene, jonne asetun levolle itkemään. Taide on.




Ehkä ensi kerralla sitten kritiikin mielekkyydestä. Tai sitten ei, joku ammattilainen osaisi varmaan kertoa senkin paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti